Umetnostno ali skladnostno plavanje oz. bolje poznano kot sinhrono plavanje, je plavalni šport, ki se uvršča med olimpijske športe.

 

Bistvena karakteristika umetnostnega/skladnsotnega oz. sinhronega plavanja je usklajenost oz. sinhronizacija med soplavalci. Gibi, ki jih izvajajo so med seboj skladni in usklajeni z glasbo, motivom, témo in časom.

 

Čas je v tekmovalnih športih primarnega pomena, pri umetnostnem plavanju ga plavalci vzamejo v svoje roke ter primerno načrtujejo. Izvajajo različne elemente, položaje in prvine (slednje so poimenovane npr. baletna noga, kapljica, flamingo, ščuka, delfin, cvet, podmornica), dopolnijo jih s sinhro plavalnimi tehnikami, ustvarjalnimi gibi, mimiko, dvigi, skoki in lahko tudi z različnimi pripomočki (plovnimi, plavalnimi ali modnimi, kot so npr. žoga, blazina, plavutke, dežnik, klobuk). Da je vse to mogoče in estetsko usklajeno, je potrebna zelo spretna izvedba zavesljajev in orientacija v vodnem svetu. Sinhrono plavanje tako ni le šport, ampak tudi umetnost. Vsak nastop s tehnično dovršenimi prvinami vključuje zgodbo in sporočilo.

 

Na rekreativni ravni ga večkrat poimenujemo kar vodni ples ali plavalni balet, čeprav gre za tehnično izredno kompleksen šport. Voda oz. bazen predstavlja ta izjemno kreativen tridimenzionalni prostor v katerem lahko tako ali drugače lebdimo, letimo, skačemo, plešemo, telovadimo, ustvarjamo in se gibamo v vseh svojih gibalnih razsežnostih. Zanimivost je, da je to gibanje po večini zrcalno tistemu na kopnem, z glavo smo večkrat navzdol in pri premikanju je bistvena uporaba rok. Posledično postane dihanje zelo pomembna veščina tega športa. Zaščitni znak in obvezen pripomoček umetnostnih plavalcev pa, poleg kopalk, ščipalka za nos.


Glede na plavalčeve karakteristike se natančno izbere disciplina v kateri želi nastopati ali tekmovati. Te se delijo

po številu nastopajočih:

    posameznik,

    par,

    skupina;

glede na program oz. sestavo:

    prvine (figures),

    obvezna sestava (technical routine),

    poljubna sestava (free routine),

    sestava podskupin  (free combination),

    akrobatska sestava (highlight routine);

in po spolu:

    ženske,

    moški,

    mešano.